HALL OF FAME

Posted by .

Gerhard Degerfeldt

Gerhard Degerfeldt

Bergsbyfestivalens besökare är alltifrån 18 år ända upp i Sunkans ålder. Gemensamt för alla i vår generation är att de allra flesta av oss under vår uppväxt träffat på Gerhard. På byns i unga år naturliga träffpunkt Klippan är Gerhard den mest självklara inventarien och många har också träffat på honom i samband med konfaläger och liknande.

Annars är väl Gerhard mest känd för att ha många barn och behöva en rejäl buss för att kunna frakta runt allihop. Även den obefintliga frisyren har kommit att förknippas med Gerhard även om äldre besökare även minns Herr Degerfeldt med ett ansenligt hårsvall som dock steg för steg kom att försvinna. En rejäl tävlingsinstinkt som brukade visas upp bakom pingisbordet är också ett minne av honom.

Gerhard bör också applåderas för sina vackra döttrar som alltid uppskattades då de hälsade på pappa på jobbet!


Yvonne Munther

Yvonne Munther

Den institution som traditionellt förknippats mest med Bergsbyn och som alla Bergsbybor haft mest kontakt med och påverkats mest av är utan tvekan sportklubben BSK. Inte bara för att de stod för fotbollsplanerna där vi sköt vristskott utan även för hockeyplanerna där vi slogs med Byskespelare och kiosken där vi handlade smågodis efteråt!

I samma byggnad som kiosken fanns kansliet och där jobbade Yvonne. Allt som hade med BSK och kiosken att göra fanns hon med på ett hörn på, man skulle kunna säga att hennes ande svävade över föreningen. Resten av familjen är också bekanta för de flesta bybor. Exmaken Dage som framgångsrik fotbollstränare och spelare men även dottern Nina och sönerna Jörgen och Kristian som varit rätt framgångsrika fotbollsspelare. Då flera av varandra oberoende icke namngivna källor framhållit att kvinnorna i Munter-familjen mest är berömda för sina yttre behag känner vi oss tvingade att även påpeka detta.


Tomas Ekström

Tomas Ekström

I början av 80-talet kunde de som kände till idrotten frisbeegolf eller sedermera discgolf räknas till ett ytterst fåtal. I Bergsbyn fanns dock en då ung eldsjäl vars intresse och hängivenhet kom att skapa något som en hel idrottsvärld kom att påverkas av.
För de som inte haft lyxen att bo i Bergsbyn är det nog Discgolfbanan som är det mest självklara kännetecknet för byn. Även om många offrat mycket tid och arbete för att få discgolfklubben dit den är idag så är det ändå tillbaka till Tomas som allt kan spåras. Skellefteå skulle inte ha några discgolfframgångar utan Ekström och Bergsbyn skulle vara en jäkligt mycket tråkigare plats om så vore.

Lägg då till att Tomas varit ledare och tongivande personlighet på Klippan i massvis av år och även hjälpt till på kyrkan så inser man hur självklar hans plats i Hall Of Fame är! Detta kanske än mer då han numera till utseendet är grymt lik porrlegenden Ron Jeremy!


Magnus Lindberg

Magnus Lindberg

Institutioner i Bergsbyns historia är den bästa sättet att beskriva de självklara valen till Bergsbyn Hall Of Fame. Magnus “Kiosk-Mange” Lindberg hör tveklöst till den kategorin! Bergsbykiosken har alltid varit den självklara mittpunkten i byn, än mer då BSK tog över den eftersom många av oss då kom att jobba på kiosken och tillbringa än mer tid där dels genom jobbandet men även eftersom BSK hade kansliet i samma byggnad. Kiosk-Mange var den person som allra starkast förknippades med kiosken, ingen kiosk utan Mange!

Att då sedan Mange var så grymt jävla Bergsbyn är ju bara en bonus. Att vara långhårig hårdrockare som gillade att snacka skit med ungarna i byn var ingen dålig utgångspunkt. Att han då dessutom inte var rädd att kasta lite skit på de mossiga “vuxna” som bestämde i BSK gjorde honom till lite av en “outlaw”, en av oss som hade lyckats nästla sig in bland gubbarna och kärringarna. På grund av detta samt att Mange var en allmänt rätt skön snubbe så gillade vi Kiosk-Mange och därför får han nu inta sin rättmätiga plats i Hall Of Fame!


Hardy Lundmark

Hardy Lundmark

De flesta gamla Bergsbylegender kommer och går lite grann. Är ordförande i BSK i några år, jobbar på Konsum ett tag, jobbar i kyrkan under en period. Mitt i allt detta flackande så är det tryggt att veta att det finns en fast punkt i tillvaron. En person som man ALLTID vet var man har och som inte viker en tum från sin självklara position i byn. Vi talar alltså om allas vår vaktmästare Hardy! Först var det Ivan & Hardy, ett stenhårt team som tycktes ledas av den mer hetlevrade Ivan som inte tvekade att spruta vatten över ungar trots 20-gradig kyla. Hardy tycktes mer lågmäld men när Ivan försvann från rampljuset i byn stod Hardy stadigt kvar.

Sedan kom Roger Johansson och blev den mer synliga vaktmästaren men kvar fanns alltid Hardy och när då också Roger försvann så insåg man vem som egentligen i alla år varit mittpunkten. Vem som EGENTLIGEN varit kungen på vaktmästeriet och den självklare ledaren. Hardy har alltid funnits där och kommer vad jag vet alltid att finnas kvar också. Tar för givet att en fixstjärna av Hardys kaliber kommer att leva för evigt och sladda upp lite is på Bergsvallen vinter efter vinter långt efter att vi andra lämnat in!


Fredrik Sundqvist

Fredrik Sundqvist

Flera tidigare invalda i detta exklusiva sällskap kan stoltsera med meriter från flertalet olika sammanhang i Bergsbyns historia. Sunkan är utan tvekan ytterligare en sådan. En av hjärnorna bakom skapandet av Bergsbyfestivalen, rockstjärna med Lepra, jobbat i Kiosken, jobbat på Klippan, invald i Discgolfklubbens Hall Of Fame, listan kan göras hur lång som helst! Tyngst av allt är kanske att han skrivit Bergsbyns numera officiella nationalsång “Vi Drar Till Bärsan”! Att han sedan var smått otight som trummis, slö på kiosken och mest jobbade på Klippan för chansen att kunna stöta på yngre brudar är visserligen sant men det fråntar inte Sunkans storhet.

Med tanke på att Sunkan känner exakt alla, i exakt hela världen så är det knappast någon slump att han känner exakt alla som någonsin satt sin fot i Bergsbyn. Eftersöks fakta om Bergsbyn, information om någon som bott i Bergsbyn, eller bara allmän kuriosa om allas vår hemby så är valet självklart att söka sig till Sunkan. Att Sunkan dessutom är Bergsbyns äldsta människa och troligen var den första människan i Bergsbyn kanske inte är HELT sant men det är fan nära!


Jens Dahl

Jens Dahl

Ska man använda ordet “original” om någon från Bergsbyn så är Jesse Dahl ett ganska självklart val. Lillgrabben har alltid gått sina egna vägar, från att ha spenderat mycket av barndomen på operationsbordet till att ha fångat sköldpaddor och hamnat i Norran och till sist blivit Bergsbyns kanske störste ikon genom den odödliga Dahlbloggen. Dahl har hunnit med det mesta genom åren, från inbiten hårdrockare till skatepunkare och tillbaka till inbiten hårdrockare igen. Anklagad för både det ena och det andra av skvallertanterna hemma i byn men förutom att han gillade folköl var nog knappt nåt sant.

Tack vare sin envishet och avsaknad av intresse för vad som egentligen passar sig har Dahl alltid varit lyckosam hos damerna och detta har lett till att hans annars självklara plats i Bergsbyn bytts ut några gånger mot andra platser där han hittat damsällskap. Dahl har dock alltid hittat tillbaka till Bergsbygårdarna där han nog snart bott i alla lägenheter. Många formar sin verklighet och sitt liv efter en trygg mall med jobb, radhus, familj och pensionssparande. Sådant trams har aldrig bromsat upp Dahls framfart. Dahl gör saker på sitt sätt, oavsett vad andra tycker och tänker. Därför hyllar vi från Bergsbyfestivalen Jesse Dahl, den sanne rebellen från Bergsbyn!


Tobbe Degerström

Tobbe Degerström

Tobbe Degerström ar ansvarig för att ha tagit frisbeegolfen(Jepp, Ekström, det heter så!) till Bergsbyn. Egentligen borde det räcka så, ser man till det avtryck Bergsbyn gjort i världen så är det ju plastkastandet som är den stora succén från byn. Den och Lepra! Med andra ord skulle motiveringen kunna sluta här, Tobbe skapade historia och fortsätter oförtrutet att ideellt slita för plastkastarna i byn och för det lyfter vi på hatten!

MEN! Inte ska det vara så enkelt, självklart finns det mer! Tobbe är ju också högst inblandad i kyrkan liksom flera tidigare invalda i Hall Of Fame. Och självklart har han spelat i Rockband på Klippan precis som Sunkan. Man skulle kunna säga att allt som andra gjort i Hall Of Fame har Tobbe också gjort, bara bättre. Fast det skulle inte vara sant. Snarare lite sämre, men det räcker långt!
Till sist har jag några favoritanekdoter om Tobbe. Först hans nästan löjligt hårda vana att istället för svordomar använda utropet ”KULAN” vid misstag på frisbeebanan, fem plus! Sen går legender om en alternativ hockeyklack på 90-talet som till skillnad från den vanliga var POSITIV och applåderade domarna exempelvis, fem plus till! Till sist minns jag när Tobbe skällde ut mig och Jesse Dahl efter noter eftersom vi kastade ut på gamla femman vid skeppet trots att Tobbe inte puttat klart. Att ingen av oss nådde ens fram till gungorna spelade ingen roll, rätt ska kulan vara rätt!

6 Responses to “HALL OF FAME”

 1. Samme R

  Hahaha! Har just återigen läst igenom motiveringarna. Har egentligen bara ett ord att säga: Fantastiskt!

  Reply
 2. Tobbe

  Helt sjukt att jag inte hittat hit tidigare, vilka minnen då man rände som bäst runt bergsbyn tillsammans med ” Chefen´s ” storebror “Nisse” mfl och hängde hemma hos er och drack usel folköl och diggade headbangers ball på MTV !
  Hoppas jag är uppe då nästa bergsbyfest är..hade varit skitkul att träffa alla gamla igen..över xx antal plattor öl givetvis 🙂

  // Tobbe Mieden fd Nilsson

  Reply
  • calle

   tja tobbe , calle här . hoppas du kommer i sommar . den här festivalen vill man inte missa fast man har brutna ben och sprucken magsäck.

   Reply
 3. calle

  min största önskan är att arvid har samma muschtash fan hur stavar man det alltså håret under läppen som han hade 2007

  Reply
 4. Tobbe

  Tja ver någon om Fredrik Nisse Nilsson finns på Facebook el annat media !? Hade varit kul att återuppta kontakten !

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *