Festivalrapport 2002

Posted by .

Bärsbyfesten en total succé – återkommer nästa år

Den numera årliga Bergsbyfesten gick av stapeln den 3:e Augusti. Festen hölls i år på skolan och i Folkets Hus med avslutning på Berget. Totalt besöktes festen av en bit över sjuttio personer och omdömet var rörande enigt. Toppbetyg!

Under dagen spelade fyra lokala band som samtliga vann stort gensvar hos den annars väldigt kräsna Bergsbypubliken. Symfonirockarna i Questionmarket med halva uppsättningen bestående av Bergsbybor inledde och trots inledande problem med ljudet som blev bättre men ändå fortsatte strula gjorde bandet en hedervärd insats. Positiva röster hördes främst om sångaren Petter Sandströms röstresurser, imponerande! Man lyckades också riva av en snygg version av Rush-klassikern “Time Stand Still” som uppskattades enormt av vissa delar av publiken.

Nästa band att äntra scenen var de unga uppstickarna i Projekt Kenneth. Bandet består uteslutande av unga hungriga Bergsbybor och gjorde ett magnifikt framträdande. Med hjälp av klassiska hårdrockscovers lyckades man få igång publiken ordentligt. Låtarna som spelades var “Breakin´The Law” av Judas Priest, Another Brick In The Wall av Pink Floyd samt en snygg tolkning av Iron Maiden’s “Powerslave”. Många i publiken imponerades av gitarristen Markus Westermark’s flinka fingrar och tuffa poser!

Efter dessa två nya heta band var det dags för lite nostalgi. Några gamla Bergsbyband hade återförenats enkom för festen och först att äntra scenen var en kombination av 90-talsbanden Totalvägra och Homer. Man hade en tuff uppgift att gå på efter de mycket uppskattade Kenneth men med hjälp av en kompromisslös attityd och en kaxig framtoning lyckades man få igång publiken igen. Framförallt uppskattades versionen av Twisted Sisters gamla örhänge “We´re Not Gonna Take It” och den egna “Tomtejävel”. På grund av att berusningsgraden började bli rätt hög, främst hos bandets gitarrist så var framförandet en aning otight men det räddades av den glöd som det framfördes med.

Följde gjorde ett mycket önskat band. Bergsbyns kanske mest klassiska band genom tiderna, Lepra, återförenade i hela originalsättningen för fösta gången på nio år! Med hjälp av sina klassiska hits “Stig’s In Hell” och “Blå Amazon” höll de stämningen kvar på kokpunkten.

Kvar att spela var då festens stora överraskning, delar av publiken hade dock lyckats lista ut vilka som dolde sig bakom namnet “Bärsan All-Stars”. Bandet bestod av arrangörerna förstärkta av sångaren Arvid Helmersson och gitarristen Erik Jonsson. Den nyskrivna låten “Vi drar till Bärsan” framfördes och publiken var med på noterna. Denna låt kommer inom en snar framtid att klassas som Bergsbyns officiella nationalsång.

Efter spelningarna fortsatte festen nere på Folkets Hus. Stämningen var fortsatt på topp och diverse tävlingar avverkades innan man valde att lägga all energi på alkoholförtäring. Tack vare att utomstående element i princip var bannlysta så uppstod en genuin Bergsbykänsla. Denna växte sig allt starkare då festen flyttades upp på Berget och sedermera till bussen mot stan. Ett flertal snygga Bergsbyramsor sjöngs och alla Ursvikare och Hamnare skrämdes bort!

På krogen var Bergsbyborna på topp. Vi har inte lyckats få det bekräftat, men det ryktades om att det blev en hel del hugg! 

Inte helt oväntat drabbades dock festen av en del bakslag. Några överförfriskade festdeltagare lyckades välta en kabelvinda på vägen vid tennisplan. Detta ledde senare på natten till att polisen tvingades att spärra av hela Holmgatan vilken inte blev körbar förrän dagen efter då en traktor kom till undsättning. Denna händelse tolkas dock av många som mycket humoristisk och det är väl upp till var och en att avgöra.

Vad som däremot inte var särskilt uppskattat från arrangörshåll var att klotter hittades på entrén till skolan. Lyckligtvis gick det att tvätta bort men arrangörerna låter meddela att det inte var kul att tvätta bort samt att om den skyldige kommer fram ska det kavlas upp till boxning. Någon hade också lyckats förstöra en skylt på en lastbil stående vid Folkets Hus. Mycket onödigt att ge sig på en stackars Bergsbybos lastbil. Pissa på en Ursvikares tvätt eller nåt istället! Skylten verkar dock ha kunnat lagas vilket gör att detta ändå slutar som en solskenshistoria. Arrangörerna har lovat att det blir en ny fest nästa år. All info kommer även fortsättningsvis att finnas på www.bergsbyfesten.tk och www.bergsbyn.tk

Vi hoppas på ännu fler besökare nästa år, framförallt kvinnliga!

Vi ses nästa år! Längst fram!


/Magnus Nilsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *