Festivalrapport 2006

Posted by .

Bergsbyfestivalen, tillbaka som årets självklara höjdpunkt
– Bergis gungade på lördagskvällen!

Efter förra årets succé var det en peppad arrangörsstab som satte igång med förberedelserna inför årets festival i början av sommaren. Ganska snart hade fotbollsturneringen börjat fyllas upp, snacket gick på byn och vi började inse att vi hade en kanonfestival framför oss. Endast ett problem återstod, skulle BSK ställa upp och låna ut tält och ström till oss även i år? Efter några trevare till kansliet kom vi fram till att det inte skulle vara några problem i år heller och vi är självklart evigt tacksamma för denna hjälp vilken är helt nödvändig för att vi ska kunna genomföra alla våra arrangemang. Det är också kul att den en gång i tiden rätt stela och byråkratiska, rentav tråkiga sportklubben i byn numera är betydligt mer öppensinnad, hjälpsam och handlingskraftig!

Festivalområdet blev efter ok från BSK självklart exakt samma som i fjol, allt funkade så lysande då att inga andra alternativ kändes intressanta. Enda haken var att vårt kära livetält håller på att falla sönder och oro fanns att det skulle ge upp totalt vid flyttning. Alltså var det bara upp till Bergsvallen och laga tält, massvis med gaffatejp och snören senare så var tältet piggare än någonsin och vi var redo för festival! Massvis med hjälp och stöd från BSK gjorde att allt var fixat och att vi kunde erbjuda såväl liveband som ett klassiskt festivalområde även i år!

Fredag betydde som vanligt uppvärmning och även i år var den enda punkten på schemat den prestigefyllda frisbeeturneringen. Även i år var det pargolf med lottade par som gällde och efter att avgörande tvingats fram med hjälp av särspel stod det klart att årets vinnare blev Johannes Högberg och Magnus Nilsson. Resten av fredagskvällen spenderades på Bergis med starköl och hårdrock på stereon. Som vanligt en kanontrevlig kväll och stort tack till alla som dök upp. Lördagen inleddes som vanligt med den stora publikfavoriten fotboll på Holmenskolan. Sex lag anmälda innebar nytt rekord och mer prestige än någonsin. I gruppspelet såg fjolårets vinnarlag Ivan & Hardy ut som solklara favoriter men till sist blev det Sölve Eugen som vann 2004 som återtog pokalen. Till turneringens bästa spelare utsågs Jocke Forsfjäll som var exakt överallt hela tiden och dominerade de matcher han spelade.

Efter fotbollen väntade två minst sagt viktiga punkter på programmet, bad och mat! Dessutom fanns ju fortfarande det uppenbara behovet att hålla uppe promillenivån vilket skapade en del oro men man kom sedermera fram till att just den punkten löste sig alldeles utmärkt för det flesta. Vattnet var nästan lika varmt som pizzorna på Bergsbypizzerian och grillen på Bergis och snart var vi såväl rena som mätta. Det var med andra ord en nöjd besökarskara som återsamlades på Bergis för årets Tipsrunda. Efter vad som uppenbarligen var den svåraste rundan någonsin stod det klart att självutnämnda förhandsfavoriterna Stenlund/Dahl/Larsson/Hedin tog hem spelet och därmed två sjuor sprit vilka kom väl till pass senare under kvällen.

Som vanligt var det lite krångel med ljudet i tältet men till sist föll alla bitar på plats och musik började dunka ur tältet och efter att ha funderat en stund vad som var på gång började publiken strömma in i tältet där man möttes av ett till tänderna taggat Bärsan All-Stars!

Den gamla Judas Priest-dängan You’ve got Another Thing Coming var redan igång och följde gjorde även ett par till Priest-klassiker vilka mottogs mycket glatt av publiken. Stämningen sjönk knappast händer när Petter Sandström fick låna micken för att hjälpa bandet forcera fram en blytung version av Journeys Any Way You Want It. Därmed var det slut på covers och allvaret kunde börja. Första Bergsbyhiten Halvvägs Till Hamn hann knappt börja så lät det som att tältet skulle lyfta. Stämningen var nästan ÄNNU bättre än i fjol och det fortsatte bara öka när först Bergsbyns nationalsång Vi Drar Till Bärsan sparkade igång och sen låtarna som vanligt återkom ännu en vända efter att publiken vägrat lämna tältet.

Omedelbart efter spelningen gjordes en rask sammanräkning av hur många som fanns på plats innanför sargen på Bergis och siffran slutade på knappt 70 personer. När då sedan två sällskap dök upp och sen ytterligare ett insåg vi från arrangörshåll att vi inte riktigt nåt fram men i alla fall med stormsteg närmar oss 100-gränsen. Officiella publiksiffran i år sätter vi till 87 personer, en jämn och bra siffra. Då har vi alltså inte räknat de som bara kom på fredagen eller de som bara var med under delar av kvällen. Mycket bra jobbat av Bergsbyn!

Inte bara på besöksfronten var det tal om rekord, på alkoholfronten var det redan en tveklös toppnotering! Dans på borden, kraschlandning från bänkar, heta känslor och allmän toppstämning är väl en bra snabbeskrivning av läget. I det tillstånd artikelförfattaren var kom han inte heller ihåg att meddela utnämningarna till Bergsbyn Hall Of Fame. Inte förrän någon påtalade saken kring två och då blev det en rejält alkoholstinn nominering och läsning av juryns motivering. Ekström, Gerhard och Yvonne Munther var i alla fall de lyckligt invalda och även om ingen av dem fanns på plats så tar vi för givet att utmärkelsen tagits emot med glädje av samtliga. Juryns motiveringar finns att läsa på bergsbyn.com. Det som glädjer i alla fall mig allra mest är att det tycktes som att alla stannade kvar i byn långt in på natten och det var i princip lika mycket folk kvar vid ett som det var vid elva, tack som fan för det!

Måste passa på att tacka den lilla klick som ställer upp så vansinnigt mycket varje år och nog inte får speciellt mycket credit för sitt jobb. Framför allt tänker jag på Arvid Helmersson, Henrik Stenlund, Jens Dahl och Markus Westermark, det finns fler som hjälpt till som fan men dessa fyra sliter allra hårdast. Stort tack också till alla andra som hjälpte till med att bära prylar på lördagsnatten och som har ställt upp med annan hjälp. Samtidigt måste jag också passa på att komma med lite klagomål. Jag vet ärligt talat inte om folk inser hur mycket slit det är med att fixa allt kring festivalen. Framför allt att bära alla jävla prylar och slå upp och tar ner tält är ruskigt jobbigt och det är skitdåligt att det är samma människor som ställer upp och hjälper till vartenda år.

Något som verkligen är kul är hur den yngre generationen tagit till sig festivalen och på många sätt har de yngre årgångarna födda på 80-talet förbisetts i planeringen och genomförandet av festivalen vilket är lite synd. Vi ser gärna att någon eller några av grabbarna (för brudar är väl för mycket att hoppas på) födda säg ’82 och senare kliver fram och tar lite ansvar och hjälper till med hela planeringen och genomförandet nästa år. Är det någon som känner sig manad så snacka med mig och meddela intresse! Flera av er är ju hur taggade som helst och kommer med idéer, känn er manade! Nästa år blir vi ännu större – och ännu bättre!

Vi ses nästa år! Längst fram!

/Magnus Nilsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *