Festivalrapport 2007

Posted by .

Framgångssagan fortsätter för Bergsbyfestivalen!
– Lika mycket folk som ifjol, trots en del urballningar!

Med den sommar som vi haft i år så var det mycket som talade emot Bergsyfestivalen när planeringen började på allvar i Juli. Regn hade inneburit katastrof och nervositeten var stor i arrangörsteamet. Dock så vet vi ju sedan gammalt att Gud älskar Bergsbyfestivalen, kanske något vi bör tacka gudfruktiga bybor som Yngve Stenlund och Gerhard Degerfeldt för, vad vet jag? I alla fall så var väderleksrapporterna rejält oroande ända in i det sista och även om Fredagen bjöd på lite duggregn så kom revanschen då Lördag blev en stekhet, solig och härlig dag! Tack vare detta kunde alla delar av programmet genomföras utan några som helst plumpar i protokollet och det får ses som en grym succé, i år igen!

Självklart ville vi behålla konceptet med livetält på Bergis men då vårat gamla klassiska röda tält var upptaget blev det i år istället det snäppet större tygtältet med trästolpar som fick användas. Även i år är vi skyldiga BSK ett enormt tack då de ställer upp och hjälper oss på alla de sätt. Såväl fotbollen som festivalområdet och livemusiken är helt beroende av att BSK hjälper oss och vi bugar, bockar och tackar för allt även i år! Enda problemet med det annars lysande tältet var att marken på Bergis inte var speciellt bra då det blev storm och ösregn tidigare under veckan. Hela marken blev till lera vilket gjorde att träpålarna sjönk ned i marken och samtidigt gjorde blåsten att de började röra på sig. Då marken inte längre höll fast järnkäpparna som pålarna bundits vid lossnade den ena och föll vilket tyvärr gjorde att några revor i duken som tidigare funnits blev större och måste lagas. Detta skulle dock inte vara någon katastrof enligt BSK men om det behövs läggas en slant till lagningen så fixar vi en insamling här på sidan!

Fredagen fortsätter att följa samma mönster som de senaste åren. Då tonvikten lagts på Lördagen och nästan alla aktiviteter flyttats dit så är det bara det riktigt hårda gardet som dyker upp efter frisbeen på kvällen. Trevligt var det dock ändå och en hel del burköl hittade ner i de strupar som fanns på plats. Frisbeen hade i år en del riktiga fixstjärnor bland deltagarna. Bland annat då i form av Europas bästa, Jesper Lundmark samt även förre juniorvärldsmästaren Johannes Högberg. Det var också just mellan de bägges par som det kom att stå. Till sist vann Jesper tillsammans med Johan Larsson vars stabila spel framhölls av alla som sett rundan, även Henke Stenlund som gick med Högberg påstås har varit het främst med puttarna men det räckte alltså inte riktigt ända fram. Högberg skulle dock senare på natten få sin revansch och utnämnas till kvällens kung när han efter att ölen runnit ner ordentligt hos de flesta cyklade hem och hämtade en korvring så att de tappra som var kvar fick sig en bit korv, stor eloge!

Fotbollsturneringen inledde som vanligt lördagen, i år handlade det dock mer om match än turnering eftersom endast en match spelades. Den otroligt prestigefyllda uppgörelsen medan östra och västra Bergsbyn. Och vilken otrolig match det blev, ett självsäkert Lag Väst inledde trevande och Öst såg ut att ta kommandot i matchen. En lysande passning från Jacke Vafridsson till Olov Larsson vände dock matchen och gav Väst ledningen. Öst fick chansen att kvittera efter en enligt Väst mycket tveksamt dömd straff men Kristian Munter som genomgående var matchens solklart bäste spelare gjorde en fenomenal räddning vid sitt högra kryss. Väst utökade sedan också ledningen till 2-0 efter en lite tursam lobb från kanten. Detta stoppades dock av den uppenbart östbördige domaren som gjorde bort sig rejält när han dömde bort målet för offside. Öst slet hårt för en kvittering men kom aldrig ikapp och Väst tog den prestigefyllda segern det första året, returmatch igen nästa år. Kanske dock med regeltillägget att o man aldrig varit på Bergsbyfestivalen och aldrig heller tänkt dyka upp så bör man inte vara med i fotbollen heller. Tack i alla fall dock till alla som spelade, ni slet hårt! Kul också att se hur grymt mycket folk som kommit och tittat, stort tack också till vår hjälpsamme och vältalige speaker Arne Johansson.

Väl tillbaka på Bergis så började festen på allvar, allt mer folk tillkom och burk efter burk hamnade i svarta sopsäckar (främst tack vare Jesse “Bloggkungen” Dahl). Framåt alv åtta var till sist de allra flesta på plats och då följde den årliga tipsrundan som de senaste åren dominerats helt av Laget Stenlund/Larsson/Dahl, i år skulle det dock bli annorlunda. Många pratade om den svåraste rundan hittills men andelen rätta svar var högre än någonsin och fördelningen mellan de olika lagen var ordentligt jämnare. Efter att ha presterat bättre på utslagsfrågan vann till sist ett ite juniorbetonat lag med namn som Vikström, Almström, Åkesson och Karlsson i laget. Vinnarna hyllades välförtjänt och vann också en laddning öl och chips vilken förhoppningsvis förgyllde kvällen en aning extra.

Tanken de senaste åren har varit att bara ett band ska spela men efter att så många Bergsbybor dykt upp på Stallones spelning på Trästock några veckor innan Bergsbyfestivalen så blev det ytterligare en bokning. Publiken var också verkligen med på noterna och allsången höll på att dränka bandet under vissa partier. Otroligt roligt och som Stallones-medlem får jag väl passa på att tacka alla i publiken också. Spelningen var klart roligare en Trästock och efter att ha funderat i banorna att varva ner lite med bandet satsar vi istället järnet framåt, nya låtar kommer i höst och förhoppningsvis också nya spelningar. Hoppas man får se er längst fram då också. Bergsbyn sparkar stjärt!

Även i år gjordes en sammanräkning av hur många som fanns på plats på Bergis, resultatet blev kring 80 personer alltså lite bättre än förra året, med lite “till och från”-folk så sätter vi den officiella publiksiffran till 94 personer i år! Då ska man också ha i åtanke att om alla som var på fotbollen också räknas med så är vi en bra bit över 100 personer! Nu återstår bara utmaningen att få alla att hänga med hela kvällen.

Ganska exakt 22.00 gick då till sist Bärsan All-Stars upp på scenen och redan när första tonerna i årets öppningslåt Balls To The Wall började ljuda så insåg man att det var nåt stort på gång. Otroligt tryck i publiken redan under de första inledande hårdrocksklassikerna! Massvis av allsång, en otrolig stämning och ett jäkla tryck såväl framme vid scenen som på densamma. När det sedan var dags för de stora kioskvältarna Halvvägs Till Hamn och Vi Drar Till Bärsan så var det inget snack, nu jävlar! Publiken på Bergsbyfestivalen kan enligt mig inte matchas av någon annan publik, någonstans och man får nästan en tår i ögonvrån när man tänker tillbaka. Fy fan vad bra det var, speciellt andra vändan! Som vanligt! Underhållande också att delar av publiken tog på sig att stjäla mikrofoner från scenen och hjälpa till med sången, minns framför allt ett makalöst falsettskrik från Simon Åkesson som kanske var min personliga höjdpunkt under hela festivalen. Det och när Jesse Dahl stagedivade!

Efter spelningen så började delar av publiken droppa av allt eftersom. Brukar koka av ilska varje år när folk väljer att lämna festivalen och åka på krogen istället men i år kändes det inte lika jobbigt. Eftersom vi började så tidigt på dagen så kände man säg närmast utpumpad kring 12 och det var ju faktiskt bra med folk kvar också ända in på natten. Måste också passa på att tacka de anonyma donatorer som räddar festivalens ekonomi varje år. Några växlar men vissa kan man räkna med varje år vilket uppskattas enormt. I år var jag dock usel på att promota donationsburken men tack vare att några donerade generöst så löste det sig ändå, stort tack! Stort tack också givetvis till alla som hjälpte till att resa tältet, alla som hjälpte till att resa det igen efter att det hade rasat och alla andra som på nåt sätt hjälpt oss i år. Inte minst då BSK som ser till att vi kan ordna festival varje år!

Ser fram emot nästa år mer än någonsin! Peppnivån bland folk man träffade veckorna innan själva festivalen var nästan skrämmande och det börjar också så smått glida in lite unga förmågor i arrangerandet. Detta tar vi ett steg till med nästa år och så hjälps vi åt att se till att Bergsbyfestivalen 2008 blir ÄNNU större, ÄNNU bättre och att det kommer ÄNNU mer brudar!

Vi ses nästa år! Längst fram!

/Magnus Nilsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *