Festivalrapport 2005

Posted by .

Årets Bergsbyfestival förvandlades till succé i sista stund
– nytt festivalområde och tältspelningar återkommer nästa år

Med några veckor kvar till festivalhelg så var det inte många positiva tongångar i planeringen av årets tillställning. Rektorn på Bergsbyskolan som alltid varit helt sagolik och låtit oss låna skolan var sjukskriven, ingen visste hur många som kunde tänkas komma och inga band var klara. Sen kom snilleblixten och det var Arvid Helmersson som kläckte den. Idén har funnits tidigare men har ansetts ogenomförbar – Vi spelar för fan på Gröna Lungan! Efter några samtal med BSK kom vi fram till att vi kunde få låna tält av dem och plötsligt var peppningen total. Lite mer övertalning och de var vänliga nog att låta oss snåla lite ström av dem. Då insåg vi också att de skulle bli otympligt med Gröna Lungan dels på grund av gräsunderlaget men även för att strömmen var för långt bort. Lösningen – Bergis! Denna gamla klassiska hockeyrink fick nu bli skådeplats för sommarens största happening i byn!

Festivalområdet började skissas på, tältet hämtades på Båtmuseet i Stackgrönnan och slogs upp av några tappra grabbar som förtjänar många tack och hyllningar! Till området lades också några partytält med bänkar och bord för ölande samt även ett mycket exklusivt poolområde med en skön pool där festivalbesökarna under helgen fick välförtjänt svalka efter hårt festande. Helt plötsligt fanns en scen uppbyggd i tältet, grejer var fixade, band var bokade och det började tamefan lukta festival riktigt, riktigt ordentligt!

Som vanligt värmdes det upp lite lätt på Fredagen. Frisbeeturnering inledde dagen och det var pargolf som stod på schemat. Efter hårt särspel med Holmström/Eriksson var det till sist Jens “Skägge” Häggström och Anton “Anton” Strömberg som vann tillställningen. Kvällen fortsatte på Bergis där god musik, många öl och vinnare från Bergsbyn såg till att det blev en riktigt jävla trevlig kväll. Efter Lördagens fotbollsturnering som i år vanns av Ivan & Hardy som därmed fick ansvaret att vårda det eftertraktade vandringspriset återsamlades man igen på bergis och festen var igång. Självklart var den årliga tipsrundan ett givet inslag även i år. Vann gjorde “gamlingarna” med Tomas Ekström i spetsen.

Med en färgstark scenshow och en rejäl dos spelglädje intog Stallones scenen vid elvasnåret. Publiken verkade uppskatta spelningen trots att det något överförfriskade bandet kanske inte spelade helt klockrent. En hel del naket bjöd man i alla fall på vilket lär ha uppskattats av den kvinnliga delen av publiken. Låtmaterialet bestod som vanlig mest av Ramones-klassiker men även lite låtar som Ramones brukade spela live hade kastats in. tack vare detta fick pensionärerna i publiken (typ Figge) avnjuta örhängen som exempelvis Creedence Clearwater Revivals gamla klassiker Have You Ever Seen The Rain.

Publiken var av naturliga skäl en aning sliten efter en såpass intensiv spelning och därför togs en paus på en knapp halvtimme då också Bärsan All-Stars hann samla ihop sig och göra sig redo för vad som skulle visa sig bli det mest fartfyllda och högljudda byn någonsin skåda. Ribban lades högt direkt med Halvvägs till Hamn och allsången under refrängen var nästan ofattbar. Lyssna på ljudklippet eller kolla videon på hemsidan och njut! Även Bergsbyns Nationalsång Vi Drar Till Bärsan drog ner extrema publikreaktioner, skanderandet “Bärsan – Bärsan” i slutet var helt underbart. Bandet tvingades också ut till extranummer där bägge låtarna revs av ytterligare en gång till än större publikrespons otroligt nog. Bandet vill än en gång passa på att tacka för det fantastiska bemötandet. Vi längtar redan till nästa år!

Efter spelningarna fortsatte festen. Musiken skrålade, ölen flödade och stämningen var på topp. När sedan belysningen slogs på så att man såg vad man pysslade med så blev mysfaktorn påtaglig. Det blev också synligt hur mycket folk som var på plats och efter en snabb genomräkning kom man fram till att ungefär 50-60 personer fanns på plats och utöver det var det ett antal besökare till som var förbi och tittade till festligheterna.

Som vanligt var det också några mer eller mindre roliga fadäser. En hel del av besökarna inklusive undertecknad skämde ut sig ordentligt genom att försöka leka rockstjärnor i tältet efter spelningarna. Hårdrocksklassiker på stereon och avslagna mickar och luftgitarrer i högsta hugg och skandalen var ett faktum. Några alltför peppade badare lyckades också tömma poolen samt att lite överdriven ölkonsumtion ledde till lite heta känslor frampå natten men det löste sig till sist i alla fall.

Avslutar lite personligt, för bara någon månad sen hade jag svårt att se någon framtid för Bergsbyfestivalen och det var mycket nära att vi ställde in spelningarna helt och hållet. Nu känns det som att det var tur att vi till sist tog tag i det för så kul som jag hade i år har jag aldrig haft tidigare år och det säger en hel jävla del. Får också mycket uppskattning under året från många Bergsbybor vilket jag är mycket tacksam för och som onekligen känns en aning förpliktigande. Så länge som ni vill det så lovar jag att jag kommer att göra allt jag kan för att Bergsbyfestivalen ska finnas kvar! Stort tack som vanligt till alla som hjälpt till med allt runtomkring, ni vet vilka ni är. En passning också till alla andra, hör gärna av er och kom och hjälp till med förberedelserna nästa år, vi är tacksamma för all hjälp.

Vi ses nästa år! Längst fram!

/Magnus Nilsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *