Festivalrapport 2009

Posted by .

Nystart för Bergsbyfestivalen! Tillbaka på Gröna Lungan!
– Ett klockrent år, på alla sätt!

Som vanligt var det lite oro över vädret inför Bergsbyfestivalen 2009, som vanligt var dock oron obefogad. När lördagen började närma sig den första programpunkten steg solen majestätiskt över byn och vi bjöds på en varm och solig dag och kväll.

Men först ska vi väl avhandla fredagen. Frisbee som vanligt och det börjar också bli en vana att yours truly levererar på den fronten. Den förste med två inteckningar på segerlistan är alltså Magnus “Första Trädet” Nilsson, den här gången togs segern tillsammans med Linus Åström som troligen hade en viss inverkan på det goda resultatet. Fredagkvällen bjöd på regn och trots god stämning blev det lite avslaget på Gröna lungan och kvällen avslutades ganska tidigt.

Gröna Lungan ja! Efter några succéartade år på Bergis började det mumlas lite om hur mycket trevligare en grön gräsmatta är än en grusplan. Till sist togs beslutet – Gröna Lungan är tillbaka!

Efter att årets kanske grymmaste nyförvärv gjorts klart, en släpvagnsscen inlånad från Ljusvattnets IF(STORT tack!), så började strukturen ta form. Planeringen som annars brukar vara en smula slitsam börjar i och med alla de års erfarenhet som vi skaffat oss att flyta allt enklare och i år kändes det verkligen busenkelt. Upp med vagnen, fram med pilsnern, ställ Dahl bakom grillen och allt är klart!

Enda programpunkten som strulade lite i år var fotbollen där det var lite problem att få ihop lag. Åtgärder har dock vidtagits inför kommande år så det problemet bör vara löst. Roligt var dock att i år så var samtliga som spelade fotbollen även med och festade sen på kvällen. Något som är ett direkt krav framöver, inga fler inhyrda legoknektar som är för fina för att svinga en bägare i Bergsbyn efteråt.

Den årliga fotbollsmatchen såg som sagt först ut att bli en aning problemartad. Ingen ville riktigt ta tag i Lag Öst trots den förkrossande straffsegern ifjol och först efter att ha fått låna in några spelare från Väst kunde våra närmast sovjetiska grannar genomföra matchen. Bistånd får man väl kalla det?!

Det något stukade öst hade dock svårt att spela ihop sig efter allt krångel och för första gången blev fotbollsmatchen inte någon speciellt jämn historia. Efter 4-1 för Väst i paus blev slutresultatet till sist hela 8-2 och Öst har mycket att bevisa nästa år. Diskuddionen har varit uppe under året att många vill ha tillbaka den gamla fotbollsturneringen men många tycker också att rivaliteten det blir av att bara ha en prestigaladdad match är kul. Vi får se hur vi gör nästa år.

Festivalområdet på Gröna Lungan får nog ganska enkelt klassas som det snyggaste vi haft. Det enda som saknades var väl det legendariska poolområdet från 2005 men det får nog också förbli en legend.

Som vanligt så har folk en tendens att vara lite långsamma i sin transport från fotbollen vidare till själva festen. Detta eftersom spridda förfester planeras av diverse Bindefeldt-wannabees. Något som väl egentligen känns rätt rimligt, och rätt kul också ärligt talat, förutom då att vi som sköter planeringen måste hålla oss på festivalområdet och hamnar lite utanför. Något framför allt Jesse Dahl och Krille Lundberg är jävligt förbannade över eftersom som Dahl uttryckte det “Realinkomsten från Grillen får sig en ansenlig törn och det är ett helvete för mitt cash-flow”. En rimlig kritik från en skicklig kock!

En nyhet i år var den hårt jobbande Nicke Edlund som slet hårt hela helgen. Eller nyhet är han ju inte, han har ju varit på Bergsbyfestivalen förut. Och han slet väl egentligen inte mer än vad Dahl gör efter midnatt men grym var han ändå! Resultatet från Nickes jobb med kameran och manuskripten kommer förhoppningsvis innan sommaren 2010!

Trots vissa diskreta protester vägra Stallones att sluta spela på Bergsbyfestivalen. Även om det rimligen är allsång och covers och låtar om att “trycka nån i Bärsan” som främst efterfrågas verkar dock ett visst sug finnas efter det ena av två aktiva band som kan klassas som “Bergsbyband”. Då Moon Safari vägrar repa in en enda låt som innehåller något av orden “rock”, “fire”, “death”, “beer”, “party” eller “Dansken” så kan de tyvärr inte få chansen och då måste någon hålla fanan högt. Vi får väl se vad som händer nästa år, Stallones slipper ni dock troligen aldrig. Speciellt inte eftersom Four More Years ALLTID skickar skakningar genom berget, en låt som enligt rykten även funkar från Eifelltornet.

Bärsan All-Stars kommer knappast heller att utvecklas överhuvudtaget de närmaste 40 åren så där har vi ett säkert kort. Spelningen i år fick dessutom ett gästinhopp från stuntmannen Carl “Calle” Eriksson som dels blev firad 30-åring men även bjöd på sina stuntkonster i ett stilrent dyk rakt in i “kravallstaketet” som helt uppenbart inte pallar för några kravaller. Lyckligtvis kunde en hjälpsam bonde i ljusvattnet slita fram svetsen och lösa det problemet dagen efter(se och lär, fjolliga jävla cityslickers!). Spelningen var annars ungefär som vanligt, full fart!

Årets festival bjöd dessutom på ett tveklöst trendbrott! Det viskande som brukar börja efter spelningarna och de taxibilar som brukar börja rulla in var avsevärt mycket färre i år. Istället rullade det konstant in bilar och människor långt in på natten. Otroligt kul att se att folk tycks ha börjat lära sig att festen ALDRIG tar slut i Bergsbyn – och att Station 8 kanske inte är SÅ jävla oumbärligt ändå?!

Just detta bidrog till en underbar stämning långt in på natten som sedan påstås ha fortsatt på en välbesökt efterfest som också inkluderade bad senare på natten. Något jag själv inte hann med att fatta i allt sus och dus och med de mindre episoder som dök upp på natten uppe på Lungan. Den första när en gammal Bergsbyveteran fick för sig att likt Lenin(eller kanske Kennedy då han är från Väst i byn) göra ett seriöst försöka att elda upp massorna med ett passionerat tal om gemenskap, kamp och framtid. Ett lovvärt initiativ, frågan är bara om meddelandet gick fram? Den andra kom senare på natten – och kanske senare i denna krönika?

“och så hjälps vi åt att se till att Bergsbyfestivalen 2008 blir ÄNNU större, ÄNNU bättre och att det kommer ÄNNU mer brudar!”

Citatet kommer från festivalrapporten 2007 och efter ett mellanår på den fronten så hände det äntligen i år. Brudarna var fler än någonsin, och som vanligt i Bergsbyn, hetare än lava. Klart som fan att stämningen blir på topp då! Ser redan fram emot ytterligare en ökning nästa år. Bara inte denna smått uppenbara desperationen skrämmer bort dem – hoppas verkligen inte det!

Nästa år är det tioårsjubileum och planeringen pågår REDAN för fullt, just nu låter det som att det blir närmast Woodstock-nivå nästa år men troligen lugnar det ner sig lite när det väl börjar vankas sommar. En sak är däremot helt säker – det blir RIKTIGT bra nästa år!

En till episod? Har någon sett en dyngrak Mötley Crüe-groupie gå bärsärk på oskyldiga regnskydd i allt trasigare nätstrumpor? I så fall såg du rätt!

Vi ses nästa år! Längst fram!

/Magnus Nilsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *