Festivalrapport 2003

Posted by .

Bergsbyfestivalens första år är över
– premiärår för tvådagars med inslag av såväl succé som besvikelser

Den första helgen i Augusti hölls den numera årliga Bergsbyfestivalen. Förra årets mycket lyckade Bergsbyfest hade alltså utökats till en tvådagarsfestival och frågan var hur detta skulle sluta. Skulle det verkligen komma folk båda dagarna? Finns det intresse i byn för ett arrangemang av den här typen? Anmälningarna pekade på hyfsat intresse. Dagen innan festivalens inledning var ungefär 70 personer anmälda vilket kan jämföras med förra årets 60 anmälningar som till sist slutade i 70-80 besökare.

Fredagen var utannonserad som uppvärmningsdag och uppslutningen förväntades bli maximalt hälften av antalet anmälda eftersom det klargjorts att det var på lördagen som huvuddelen av arrangemanget var planerat. Detta visade sig dock vara en förutsägelse i underkant då runt 50-60 personer under kvällen kunde synas på Gröna Lungan, succé! Den enda planerade aktiviteten på fredagen var fotbollsturneringen vilken går att läsa om på annan del av denna sida. Vinnare blev i alla fall The Arne & Yvonnes med lirare från årskullarna -81 och -82.

Resten av fredagskvällen spenderades på Gröna Lungan där partytält slagits upp vilket bidrog till en kraftig öltältsstämning! Lägg till detta att besökarna var från Bergsbyn så är det inte svårt att förstå vilken otroligt trevlig stämning som rådde under hela kvällen. Vi från arrangörshåll vill framför allt rikta ett stort tack till de som motstod frestelsen att åka in till stan och krogen för att istället stanna kvar och umgås, dessutom hyllar vi så klart de tappra få som använde sig av campingområdet och sov i tält!

På lördagsmorgonen kom dock katastrofen. Det ösregnade och det dåliga vädret höll också i sig resten av dagen. På grund av detta ställdes den planerade grillningen på Gröna Lungan in och festen inleddes först på Bergsbyskolan efter middagstid. Tyvärr hade vi från arrangörshåll glömt att offentliggöra att Rudolf & Annette Rörland som numera driver kiosken i Bergsbyn hade utsetts till att få dela på den nyinstiftade utmärkelsen Årets Bergsbybo. Priset delades dock ut senare och vi i arrangörsteamet är mycket nöjda över valet. Den “nya” kiosken är ett otroligt tillskott till byn och Rörland’s gör ett kanonjobb!

Kvällens stora tilldragelse var för många Bärsan All-Stars spelning. Efter att ha spelat endast en låt förra året hade bandet i år förberett ett helt set och förväntningarna var skyhöga. På grund av vädret hade tyvärr många skrämts bort och publikantalet var ärligt talat rätt dåligt. Endast ungefär 40-50 personer fanns på plats och även om de som var där gjorde en strålande insats hade vi förhoppningar på det dubbla och nästa år hoppas vi på förbättring!

Själva spelningen får dock klassas som lyckad. Inledningsvis framfördes ett gäng klassiska hårdrockscovers varav den första var Madam X allsångsdänga Come On, Come All vilken skapade bra tryck i publiken trots att det ärligt talat inte är någon särkskilt välkänd låt. Följande två låtar representerades av de två “Bergsbyklassikerna” Judas Priest och Gary Moore vilka är ett lika självklart inslag i Bergsbyn som smuggelsprit i Hamn! Först kom Priest’s örhänge Living After Midninght vilken inte kan misslyckas i något sammanhang och självklart inte gjorde det i Bärsan heller. Gary Moore representerades av klassikern Wild Frontier vilken bandet själva uppenbarligen uppskattade väldeliga. Publiken verkade också vara med på noterna och när nykomlingen i bandet Marcus Westermark började riva av ett svettigt gitarrsolo var stämningen nära kokpunkten. Som avlutning på coverdelen av spelningen kom den kanske ultimata allsångslåten, kanadensiska Helix Rock You och som de rockfanatiker som Bergsbyborna är var publiken självklart med och bar fram låten till kanske sin bästa tolkning någonsin! Stort!

Efter att teatraliskt ha lämnat scenen återkom All-Stars till scenen. Basisten tillika författaren av denna artikel Magnus Nilsson bjöd till och med publiken på en mindre striptease vilken mottogs med skanderingar och applådåskor. Kul för damerna i publiken om inte annat. De återstående låtarna var förra årets kioskvältare Vi drar till Bärsan och om det tidigare varit tryck i lokalen var det nu högtryck! Vilken stämning! Som avslutare kom årets nya Bergsbylåt Halvvägs till Hamn vilken också fick ett underbart mottagande. Allsång är något vi kan i Bergsbyn! i och med detta borde spelningen ha varit slut men publiken var uppenbarligen inte nöjd, bandets reportoar var dock uttömd och därför rev man av Living After Midninght ytterligare en gång. Fredrik, Magnus, Sunkan, Marcus, Arvid och Petter vill tacka alla som kom till skolan för det varma mottagandet och hoppas att alla(och änu fler) kommer tillbaka nästa år!

Festen “fraktades” liksom förra året vidare med hjälp av en tipsrunda med frågor relaterade till klassiska Bergsbyepisoder. Rundan avslutades på Gröna Lungan där festandet fortsatte. Vinnare i tävlingen blev ett gäng smått berusade herrar som fick ta emot pris som bestod av en bunt skivor av varierat slag. Grattis! Resten av kvällen och natten spenderades på Gröna Lungan och av vissa också på krogen. Från ledningshåll tycker vi att det är synd att folk inte hänger kvar hela natten men vi har naturligtvis förståelse att många vill ut och lägga omkull lite Ursviksbrudar på Etage, återigen stort tack till de som valde att stanna kvar på Lungan. Nästa år slipper vi kanske dåligt väder och då stannar förhoppningsvis alla kvar! Allt som allt har vi kommit fram till att ungefär 80-85 gamla Bergsbyhjältar och hjältinnor hade vägarna förbi festivalen och även om detta inte nådde upp till de tresiffriga antal vi hade hoppats på så får det ses som godkänt med tanke på omständigheterna!

Otroligt stort tack till alla som dök upp! Vi hade otroligt kul och hoppas att alla andra också trivdes.

Vi ses nästa år! Längst fram!

/Magnus Nilsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *